Neck turnen

Wat is neck turnen?

Sommige merken van messing hulzen hebben halzen(=neck) waarbij de dikte van het koper niet overal hetzelfde is. Door de huls in een tool te plaatsen en de buitenzijde op dezelfde dikte af te draaien (=turnen), maakt je de huls concentrisch.

Waarom zou je overwegen om te neck turnen?

Als jouw wapen een strakke halskamer heeft, is het antwoord op de vraag natuurlijk “omdat je moet“.
Voor de rest van ons, en dat geldt ook voor de overgrote meerderheid van de Highpower-schutters, is neck-turnen geen vereiste, maar het kan een nuttige manier zijn om uw munitie een kleine, maar zinvolle stap dichter bij die pot met goud te brengen aan het einde van de regenboog: perfectie.

We hebben het niet over een theoretische verbetering, maar een echte, een verbetering die ligt in het egaliseren en optimaliseren van de nekspanning van je geladen patronen. Inconsistente nekspanning is een belangrijke oorzaak voor een wezenlijk grotere mondingssnelheids variantie. En dit is op zich weer een belangrijke factor bij de hoogte van het schot op grote afstand.

Dus de belangrijkste reden voor het neck turnen: om de nekspanning gelijk te maken en te optimaliseren om zodoende de elevatie variatie te verminderen.

Hoe bereken je de gewenste dikte van de nek van de huls

Je neemt de kamer maat van de nek in de loop, dit staat vaak op de loop.
Voorbeeld: Voor de 30BR is de kamer maat in dit geval 0.330 inch. De maat van de kop die men gaat gebruiken is 0.308 inch. Bij een geladen patroon willen we 2 duizendste inch ruimte rondom in de kamer van de loop.

BEREKENING

Kamermaat nek 0,330  Inch
Maat van de kop 0,308  Inch
= 0,022  Inch
Vrije ruimte 0,002  Inch
= 0,020  Inch
÷         2
Wand dikte van de nek = 0,010  Inch

De diameter van de nek van een complete patroon is:
kamermaat – vrije ruimte = 0,330 – 0,002 = 0,328 inch.  

Scroll naar boven